Kundservice

Vad kan vi hjälpa dig med?

kundservice@ip-only.se

Redan fiberanslutna privat- och småföretagskunder med aktiva tjänster i våra öppna nät ska vända sig till sin tjänsteleverantör för felanmälan, frågor och support.

Kontaktinformation

IP-Onlys huvudkontor ligger på Bäverns Gränd 17 i centrala Uppsala. Karta

Vi har även kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingfors och Oslo.

Fullständiga kontaktuppgifter finns på IP-Onlys nationella webbplats

Kontaktsida
2016-09-12
|
Kategorier:

Nyheter

Byggstatus i Småland

IP-Only arbetar för fullt med att bygga fibernät i kommunerna Aneby och Ljungby. Nedan ger Stadsnätschef Pär Ljunggren en kort lägesbeskrivning följt av en statusuppdatering för de olika byggnationsområdena.

Hej Pär! Hur ser läget ut i Småland?

Vi är igång och gräver i Aneby tätort och i Lagan som ligger i Ljungby kommun. Jag vill dock uppmana alla de som idag är beroende av det gamla kopparnätet att överväga en nyinvestering i en fiberanslutning. Som rikstäckande fiberleverantör vet vi att kopparnätet läggs ner i en rasande fart över hela landet eftersom det är gammalt och slitet. I stora områden sker dessutom inget underhåll längre vilket gör internetuppkopplingen osäker och ohållbar. Fiber är en modern informationsteknologi som garanterar hög och säker uppkoppling, vilket dessutom höjer fastighetens värde.

Kan du berätta något om byggplaneringen?

Intresset för fibernät i Småland är jättestort och det är väldigt många villaägare och företag som har beställt fiberanslutning. Det är också kul att ett stort antal fiberföreningar har valt IP-Only och byNet som samarbetspartners i sina lokala fibernätsprojekt. Men eftersom vi vill att våra kunder ska få ett stabilt och säkert nät kan det stora antalet beställningar innebära att byggplaneringen tar längre tid. Det vill säga planeringen av sträckor som ska grävas, vilken typ av fiberkabel och teknisk utrustning som krävs och den strategiska nätkonfigurationen. Dessutom behöver vi samordna våra grävningar med andra mark-, bygg- och VA-projekt som drivs av kommunerna och Vägverket samt söka grävtillstånd och markavtal med privata markägare, en process som kan ta tid.

Ibland kan det ta längre tid att gräva än planerat. Vad beror det på?

En av de vanligaste orsakerna är tjälen. Till exempel förra vintern när vi skulle blåsa fibern visade det sig att det hade kommit in vatten i rören som bildat isproppar. Det var helt enkelt totalstopp och vi blev tvungna att vänta tills tjälen hade försvunnit. Oväntade markförhållanden kan också skapa förseningar. Ibland behöver vi spränga berg innan vi kan lägga ned rören. Det betyder att vi måste vänta med att lägga fiber i omkringliggande områden eftersom sprängningen kan orsaka skador på rören och fibern. Fibern är trots allt gjord av glas.

Status i byggnationsområdena

Aneby kommun

Fibernätet i hela Aneby kommun kommer att vara färdigbyggt och driftsatt till vintern 2017. Just nu bygger vi i Anebys tätort, och under hösten kommer byNet som är en del av IP-Only att starta upp byggprojekten i de två återstående fiberföreningarna i kommunen.

Ljungby kommun

Grävningen för nedläggning av fiberkabel är igång på Bolmsö och i Lagan. Projektet för Vittaryd kommer att starta under hösten. Målsättningen är att fibernätet På Bolmsö skall vara i drift till årsskiftet medan Vittaryd och Lagan med flera omkringliggande områden ska vara i drift under våren 2017.

Vid frågor, vänligen besök vårt kundforum.
Nyfiken på hur det kan se ut vid en fiberutbyggnad? Kolla in vår Byggblogg!

Till startsidan